Clubhistorie

TTV Hilversum

Tafeltennisvereniging Hilversum bestaat pas sinds 1 januari 2007. De club is ontstaan door de fusie van de verenigingen Quick’32 en Victoria. TTV Hilversum heeft ruim 300 leden en is daarmee de grootste tafeltennisvereniging van ons land.

Quick’32

Quick’32 behoorde tot de oudste tafeltennisclubs van Nederland en was voor de oorlog pionier van de tafeltennissport in het Gooi. Zowel voor als in de jaren na de oorlog was Quick’32 een van de toonaangevende tafeltennisclubs in het land. De club kwam toen uit in de ereklasse. Vanaf de jaren vijftig groeide het ledenbestand fors. In de zestiger jaren kreeg Quick haar thuishonk tegenover het NS-station. Een oude zolder, waar doodskisten werden gemaakt, werd omgebouwd tot Schildpadtafeltennishuis. Toen dit onderkomen werd gesloopt, verhuisde Quick begin jaren zeventig naar het nieuwe Schildpadhuis op het Gemeentelijk Sportpark, tegenover de drafbaan.

In de jaren zeventig fuseerde Quick met Jaski. De vereniging heette toen Jaski-Quick. Na het wegvallen van de sponsor werd de oude clubnaam in ere hersteld.

Door uitbreidingsplannen van de firma Kroymans werd het Schildpadhuis in 2005 gesloopt.

Bekende spelers uit de Quick-historie zijn Guus Broné, Bep van Ham. Later Erik Brakkee, Annie van Gardingen, Bep Jansen, Jean Theebe, Rinus Fennis, Jan Schaefer en Sam Louwerse, naar wie één van beide speelzalen in het nieuwe Tafeltenniscentrum is vernoemd.

De historie van Quick werd in 1992 beschreven in een jubileumboek. De vereniging bestond toen 60 jaar.

TTV Victoria

Tafeltennisvereniging Victoria werd aan het begin van oorlog opgericht. Het was, minder dan Quick, gericht op prestaties. Gezelligheid voerde de boventoon. Vanaf 1952 kreeg de club een ondernomen in de Totohal, onder de drafbaan. In die periode werd ook een jeugdafdeling opgericht, die tot op de dag van vandaag een belangrijke peiler van de vereniging is. Begin jaren zeventig verhuisde Victoria naar de Feesthal (later Spelevaart) op de Vaartweg, een voormalige garage. In 2005 kreeg Victoria nieuw onderdak, schuin aan de overkant, in het gloednieuwe Tafeltenniscentrum, achter het Gemeentelijk Gymnasium. De verhuizing was het hoogtepunt in het 65-jarig bestaan van de club.

Vanaf eind jaren zeventig kwam Victoria vrijwel onafgebroken in de landelijke competitie uit.

Bekende namen uit de historie zijn mede-oprichter Piet Oskam, Ben Knecht, Rob Slikker, Arie de Loos, Cees van de Bovenkamp, Hans Stoop en Kees Giskes.

In de jaren tachtig en negentig nam de jongere generatie het roer over: met onder andere Hans de Blanken, Bart Lefel, Erwin Knecht en André Louwen haalde Victoria diverse sportieve successen. Het sportieve hoogtepunt vond plaats in de jaren negentig, toen Victoria promoveerde naar de eerste divisie (en na één competitie weer degradeerde).

In 1990 werd er, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de vereniging, een jubileumboek uitgebracht.